Eigen woning voor korte duur verhuren

Ben je een weekend weg? Staat je woning een paar weken leeg als je op vakantie bent? In plaats van je huis leeg te laten, kan je ook je huis te huur aanbieden. Sinds een aantal jaar is het mogelijk om via verschillende internetsites op een eenvoudige manier je eigen woning te verhuren. Deze manier van verhuren wordt door sommige mensen ook wel deeleconomie genoemd. In een deeleconomie gaat het om een zakelijke overeenkomst tussen particulieren die elkaar vinden via een online platform. Het uitgangspunt ervan is dat mensen ‘delen’ wat ze over hebben of wat ze op een bepaald moment niet gebruiken. Let als verhuurder wel goed op, want deze werkwijze bevat wel nog wat haken en ogen.

De voorwaarden van het verhuur

Ten eerste zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen als je een woning of een woonruimte wilt verhuren. De verhuurder moet zelf in de woning wonen. Hij mag de woning alleen incidenteel verhuren. De maximale duur van de verhuur is twee maanden per jaar. Over de inkomsten die de verhuurder verdient moet hij inkomstenbelasting betalen. De huur die je ontvangt, moet je opgeven bij de Belastingdienst. De kosten mag je nog wel in mindering brengen op de huuropbrengst. Bovendien moet de woning voldoen aan de brandveiligheid.

Kies je huurder

Het is belangrijk dat je zo veel mogelijke nuttige informatie hebt over je huurder. Dit zal je een hoop problemen voorkomen zoals bijvoorbeeld wanbetaling. Tegenwoordig kan je ervoor kiezen om je potentiele huurder te screenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Bron: http://www.premiumhousing.nl/

Tags: